NTP-SZKOLL-14-0011. sz.


Szakmai Beszámoló

Beszámoló a Nemzeti Tehetségprogram Szakkollégiumok számára kiírt pályázatáról A 2014/15-ös tanév második félévében a Kepes György Szakkollégium az NTP-SZKOLL-14-0011. sz. sikeres pályázatának eredményeként az alábbi programokat valósította meg: 1. A pályázati program megvalósítása április 14-én, a regionális állásbörzével párhuzamosan megrendezett Vállalkozásösztönzési konferenciával vette kezdetét, ahol szakemberek - vállalatvezetők, oktatók, vállalkozók (Dr. habil Kovács Tibor, Szőke István, Olexa Dávid, Hegedűs Pál, Mákos Szabolcs) – osztották meg személyes szakmai tapasztalataikat a résztvevőkkel a start-up vállalkozások buktatóiról, valamint a globális gazdasági környezet támasztotta kihívásokról.
Május 7-én a Művészeti és Kultúratudományi Tagozat nagy érdeklődés mellett szervezte meg a Lírai életművek a peremvidéken című irodalmi konferenciát, ahol fiatal kutatók (Tamás Ábel, Bengi László Dancsecs Ildikó, Mészáros Márton), köztük jelenlegi és hajdani szakkollégisták (Balogh Gergő) is szerepeltek, kiegészítve a Művészeti és Kultúratudományi Tagozat tagjainak alkotói tevékenységét, irodalomelméleti és irodalomtörténeti kutatásait. A rendezvény presztízsét növelte, hogy csatlakozott az Irodalomtudományi Intézet éves programjához.
Május 8-10. között a Kepes György Szakkollégiumban került sor a Motiváció és időgazdálkodás című tréningre Vidovszky Norbert vezetésével. Az itt megszerzett ismeretek és tapasztalatok nemcsak a majdani vállalkozás, de már a hallgatói és kutatói tevékenység során is hasznosak lehetnek a tagoknak.
Június 26-30. között Brassóba utaztunk, ahol Brassó régen és ma - szászok, magyarok, románok címmel először konferencia-előadásokkal tártuk fel a régió kultúrtörténetét, történelmi, kulturális, etnikai és politikai helyzetének múlt- és jelenbeli állapotát (Nagy Andor, Hamzók Judit, Berecz Anita, Kispál Dániel), majd Brassó és Nagyszeben városába és környékére tett kirándulások alkalmával megismerkedtünk az épített és a természeti környezet jeles helyeivel, a multikulturális együttélés mai is eleven emlékhelyeivel.
Az eszközbeszerzésben változást hajtottunk végre, mivel intézményi ajánlatra lehetőségünk nyílt egy Acer projektor beszerzésére. A programban szereplő asztali számítógépet más forrásból fedezzük. A programok megszervezésében és lebonyolításában jelentős részt vállaltak a szakkollégiumi tagokon túl (kiemelendő Nagy Andor, Vasas Ádám, Baranyi Dia, Hegedűs Georgina, Kispál Dániel, Herédi Rebeka, Hess Alexandra Héla, Hornyák András) a mentorainktól (Dr., Hatvani Andrea, Rázsi András, Dr. habil Kovács Tibor, Dr. Kicsák Lóránt) is.Beszámoló az erdély tanulmányútról

Június 26-30. között a Brassói Mókázás fedőnevű akció keretében odafelé megtekintettük a tordai sóbánya impozáns tárnáit, csónakáztunk a földalatti tavon, terápiás céllal ping-pongoztunk, tériszony ellen sétálgattunk a függőfolyosókon. Estére érkeztünk Brassóba, nem lehetett eltéveszteni, mert messziről látszott a hegyoldalba írt városnév.
Az első napon a „Brassó régen és ma – szászok, magyarok románok" tematika keretében rendeztünk konferenciát, ahol az előttünk álló kirándulásokhoz az alábbi remek bevezető előadásokat hallgattuk meg: Az erdélyi szászok régen és most - történeti áttekintés (Nagy Andor), Szászföld kulturális fővárosa: Nagyszeben (Hamzók Judit), Székelyek és szászok (Berecz Anita), A Törcsvári-szoros művelődéstörténeti szerepe és a Drakula-kastély (Kispál Dániel). A program a továbbiakban e szerint a terv szerint alakult. A történelmi belvárosban tett séta során megismerkedtünk Brassó épített, szellemi örökségével, egy-két járókelővel és felmértük az esti szórakozás lehetséges helyeit. Megcsodáltuk a Kapu utcát, a Fő teret, a Tanácsházát, elcsendesedtünk a Fekete-templomban, láttuk a szép Katalin-kaput, a Takács-bástyát és a várfalsétányon elértük a Cenk-hegyre vezető felvonót. Nem tétováztunk, felmentünk. Másnap, készséges sofőrünknek hála, egész napos kirándulást tettünk Nagyszebenbe, ahol a történelmi belváros hangulatát élvezhettük: útba ejtettük a Várfalsétányt, a Kövér tornyot, a Kádár tornyot, a sétáló utcán értünk el a Fő térre, láttuk a Brukenthal-palotát, a Tanácstornyot, a Hazugok hídját és az evangélikus plébániatemplomot. A következő kalandos állomás a Bilea-tó (2044 m) nevű tengerszem volt, ahogy kell: 3700 m-es felvonózás, odafönn hófoltokból hógolyózás, majd bőrigázás, köd, szél, lassú leereszkedés a ködös szerpentinen. A szállásunkra érve a kétórás késésünk miatt előbb mentorunk elhárította a szakács néni fakanalas rohamát, aztán megvacsoráztunk. S mi maradt az utolsó előtti másnapra? Délelőtt elheverésztünk a legelésző tehenek között Brassó-Poiana síparadicsomában, távolról megcsodáltuk Barcarozsnyó impozáns várát, majd délután bevettük a hírhedt Drakula-szállást, a Törcsvári kastélyt. Este közös beszélgetésen gyűjtöttünk erőt és szép emlékeket az előttünk álló, embert próbáló hosszú hazatéréshez. A kirándulás és az élmény-konferencia az NTP-SZKOLL-14 pályázat részbeni támogatásával, a szakkollégisták szervezésében valósult meg.